Verslag vergadering oudercomité maandag 26/09/2017 – 20u

1.       Verwelkoming door voorzitter
2.       Verwelkoming nieuwe leden

We heten Natasia, Samuel en Joyce van harte welkom. (zij werden toegevoegd aan de mailinglijst leden@pjcouders.be  - Volckaert Cindy werd toegevoegd aan de mailinglijst helpendehanden@pjcouders.be
3.       Voorstelling nieuwe samenstelling bestuur

-          Voorzitter: Els Desintebin

-          Ondervoorzitter: Mieke Van De Velde en Annelies Boone

-          Penningmeester: Roeland Van Malderen

-          Secretaris: Sophie Mehuys en Jasmien Declerck

-          Materiaalmeester: Ann Wierckx

Eind dit schooljaar wordt er een nieuw bestuur gekozen, Els en Roeland nemen hun functie volgend werkjaar niet meer op. We danken hen nu alvast voor hun inzet de voorbije jaren!
4.       Goedkeuring dagorde en verslag vorige vergadering

Beide goedgekeurd, geen opmerkingen.
5.       Kasverslag


6.       Evaluatie activiteiten

-          Kinderbbq: vlot verlopen, eten in de eetzaal is goed, beter dan buiten. Sommige kinderen wel ontgoocheld omdat het zo mooi weer was. Eetzaal is handiger en rustiger, uiteindelijk zitten ze er niet lang. Er werd een half uurtje extra tijd genomen om te eten, dit was goed.

Helpers kinder BBQ eerst halen uit de leden/helpende handen OC (zien dit als bonus op vele werk van een afgelopen schooljaar) indien tekort zou blijken dan pas naar alle ouders. Is voor deze activiteit meestal niet nodig.

-          Fietsexamen: goed verlopen. Van elk kind wordt er een volledige evaluatie gemaakt en dit wordt doorgespeeld naar de leerkrachten van het zesde leerjaar. Wanneer iemand niet slaagt, wordt dit kind in de klas apart aangesproken, krijgt evengoed een attest (maar met feedback). Voor komend jaar: nieuw soort attesten waar specifiek zal vermeld worden waar er nog aan moet gewerkt worden.


7.       Komende activiteiten

7.1. Eetfestijn

-          Nu vooral belangrijk om de werklijst te vullen (zowel leerkrachten als ouders). Wendy volgt dit op.

-          Klaarzetten begint al op vrijdagavond (vanaf ong 17u): tafels en hekkens zetten.

-          Desserts: bevestiging van De Paepe, De Graeve en Delhaize. Nog geen zicht op desserts van ouders.

-          Nog geen zicht op inschrijvingen.

-          Zesdejaars worden ook ingeschakeld.

-          Is briefing naar oudleerlingen en oudleerkrachten vertrokken? Deze moeten misschien nog verstuurd worden.

-          Klasreünie van 2005 komen zij eten.

-          Tombola: ander systeem, met enveloppen en prijs direct komen halen. Prijzen worden verzameld bij Els.

-          Foto’s van vorig jaar doorsturen naar Roeland, er wordt een diaprojectie getoond

-          Els stuurt de sponsorbrief nog eens door. Hier kan je je eigen contact op noteren.

-          Gebruik laptop  van school voor de diaprojectie. Beamer en scherm komen van de provincie.

-          We zoeken nog een hele lange ladder van 12m (ongeveer)

-          Op vrijdag moet het materiaal afgehaald worden. Alain gaat dit doen maar zoekt nog een helper om in te laden.

-          Er werden schorten met het logo van het OC besteld (30). Deze kunnen gedragen worden om te bedienen, af te wassen, …

-          Veerle stuurt nog mail met laatste praktische zaken.

7.2. Voordrachtavond 14/11

-          An Michiels, vzw sensitive, hooggevoeligheid bij kinderen. Het geld gaat integraal naar de organisatie, niet naar de spreker zelf. Uitnodiging volgt.

7.3. Voordracht voorjaar

-          Datum ligt al vast: 27/02

-          Spreker nog te zoeken, ideeën zijn welkom!

-          Ideeën uit de vergadering: gezonde voeding en allergieën


8.       Voorstelling werkgroepen (zie ook onze infobrochure)

-          Feest: we verzorgen vaak de catering zoals bij 1e schooldag, 1e communie, schoolfeest, kinderbbq. Er wordt dan steevast een mailtje gestuurd voor helpende handen.

-          Indien we onvoldoende helpers hebben bij een bepaalde activiteit, wordt het opengetrokken naar alle ouders via de weekmail van dir. Kristof. Er zal een einddatum aan de helpende handen gesteld worden, zodat deze duidelijk weten tegen wanneer ze ten laatste moeten antwoorden voor de mail zou vertrekken naar alle ouders.

-          Weinig mensen vullen het briefje van het OC in het begin van het schooljaar in voor helpende handen. Toch zijn er telkens wel mensen die per activiteit willen deelnemen, dit kan altijd en hier zijn we heel blij mee! Deze mensen worden niet in de vaste mailinglijst gestopt om mailoverlast te vermijden.

-          Verkeer: jaarlijkse activiteiten zijn het fietsexamen, ‘helm op fluotop’ (instappen op voorstel van VSV, campagne loopt van herfstvakantie tot krokusvakantie, kunnen stickers verdienen voor helm en fluojasje, dus max 2 per dag). Komt neer op 60 schooldagen. Kaart van 50 stickers. Nadien kunnen ze verder sparen voor de klasprijs. Fietshelm zelf ontwerpen met ontwerper, serpentarium Blankenberg, toegang zoo van Antwerpen of Plankendael. Kaart vol, verder sparen voor klasprijs, dit zijn andere prijzen. Ook een campagnelied. Actie rond parkeren zal vermoedelijk herhaald worden. In Oostakker gelamineerde blaadjes in de buurt: ‘als u dit kan lezen staat u verkeerd geparkeerd’. Met extra helpers zouden we nog iets kunnen uitwerken voor de kleuters. Ook georganiseerd door VSV: vierdejaars doen een voetgangersexamen, loopfietsbrevetjes voor de kleuters. Fluohesjes moeten standaard mee zijn voor uitstappen.

è Sponsor zoeken voor fluohesjes zodat er meer reserve is. Mag er reclame op staan? Dit wordt nagevraagd door de leerkrachten.

-          Schoolkrantje: nog op zoek naar karikatuurtekenaar. Eerste schoolkrantje, samenkomst met de kinderen 6de weekend na eetfestijn (14 of 15/10). Hier wordt steeds een brief voor gestuurd zodat de leerlingen kunnen deelnemen. Voor deze werkgroep worden nog mensen gezocht die overweg kunnen met computer, lay-out. Natasia ziet dit alvast zitten! Jaarplanning is al opgemaakt.

è We zoeken nog minstens 2 mensen die willen aansluiten bij deze werkgroep.


9.       Verslag schoolraad

-          Verslag pas gekregen maar nog niet doorgenomen. Dit punt wordt doorgeschoven naar volgende keer.


10.   Vragen aan de school / varia

-          Suiker op school: moet niet gepromoot worden. Bij kleuters misschien spreken van een ‘hapjesmand’ ipv koekjesmand. Zeker voor kleuters is dit duidelijker. Ouders kunnen nog altijd zelf kiezen wat ze hun kind meegeven, hangt af van opvoeding en ouders zijn verantwoordelijk. Moeten er sapjes op school zijn? Misschien enkel water en melk aanbieden, en enkel bij speciale gelegenheden sapjes. Dir. Kristof deelde op de info-avonden van  het lager mee dat de sapjes waarschijnlijk stelselmatig zullen afgebouwd worden. Idee: project rond water (bv nu water challenge, in maart is er ook iets rond water te doen).

-          Spreker gezonde voeding: we kunnen ook iemand uitnodigen op een volgende OC-vergadering

-          Fietsen naar Vlerkbos: wordt niet toegestaan door Luc van Vlerk, en vlerk kan dit niet bijkomend organiseren. Er zijn soms enkele kinderen die individueel fietsen naar het Vlerkbos, dat is dan op eigen verantwoordelijkheid. à Brief richten naar 4-5-6 met vraag om te polsen over hoeveel ouders dit gaat. Annelies stelt bevraging op.

Vraag is dan wel hoe we dit kunnen oplossen? Fietsremorque aan het Vlerkbusje? Vrijwilligers vinden op dat moment is moeilijk, de meeste ouders zijn dan aan het werk. Ouders die zich vrijwillig opgeven zijn dan verantwoordelijk voor kinderen van anderen. Valt dit onder vrijwilligersverzekering van de school?

è Leerkrachten vragen dit na.

-          Kan er naailes georganiseerd worden op school? Tijdens de middag of na school? Tijdens de middag pauze zou dit deel kunnen uitmaken van de speelgoedbakken die geïntegreerd zijn in de nieuwe speelplaatswerking. Dit wordt op volgende vergadering nog verder bekeken.



Verslag door Annelies Boone.

Met dank

Reacties