Verslag vergadering OC 16/11/2015 – 20u



1.        Goedkeuring dagorde

Er werden geen agendapunten toegevoegd.

2.        Goedkeuring vorig verslag

Vorig verslag werd goedgekeurd.

3.        Kasverslag



4.        Evaluatie voorbije activiteiten

4.1. Eetfestijn
De meeste mensen waren heel positief over de keuze en de kwaliteit van het eten. Door enkelen werd er opgemerkt dat er te veel vlees was, voor anderen was er te veel zout in het eten. Volgend jaar nemen we dezelfde traiteur, zo snel mogelijk datum volgend jaar vastleggen in de gemeentehallen, Veerle volgt dit op. De tombola was een groot succes, er waren zelfs te weinig lotjes. Er waren veel leuke prijzen met trekking op de dag zelf en deels ook achteraf, goede formule. Ook de special guest (Buffalo Ben) was een succes. Opkuis: iedereen kreeg een starttaak zodat iedereen meteen bezig was en alles heel snel opgeruimd was. Drankbonnetjes: systeem met de bonnetjes (jetons) was goed.
Aandachtspunten voor volgend jaar:
-          Rij van het vlees was te lang: dubbel aanschuiven zou beter zijn (afspreken met traiteur)
-          Grote puzzelmatten i.p.v. zitbankjes voor de tv-hoek (om ongevallen te vermijden)
-          Sponsoring Swing: betere geluidsinstallatie
-          beter afspreken om materiaal terug te vervoeren naar school, dit kwam nu neer op enkelen; de camionette zou vroeger kunnen komen, dan heeft iedereen tegelijk gedaan met opruimen
-          meer wisselgeld (vooral kleingeld) nodig aan de kassa
-          tombola: meer lotjes voorzien

4.2. Grootouderfeest
Er werd dit jaar een nieuwe formule gebruikt: allerlei volksspelen, voor de kinderen gevisualiseerd via een spelletjeskaart. De kinderen mochten ook zelf een beschuit versieren. Deze formule werd zeer goed bevonden. De interactie met het kind was tof en kinderen uit verschillende klassen konden samen met hun grootouders spelen. De kinderen hadden er zelf ook meer aan op deze manier. Enkele spelletjes waren te moeilijk voor sommige kleuters, sommige rijen waren te lang.  
Cafetaria: nu slechts 1 kop koffie, en op een bepaald moment waren er te weinig zitplaatsen. Het is niet de bedoeling dat de grootouders lang blijven zitten. Sommigen hebben staand een koffiekoek gegeten, zonder servet.
Grootouders willen sponsoren maar het was nu moeilijker om bij iedereen rond te gaan.
Voor enkele helpers van het OC was hun taak niet duidelijk omdat ze niet gebrieft waren, anderen blijkbaar wel: volgend jaar beter afspreken. Er waren veel helpers en deze waren ook nodig.


5.        Komende activiteiten

5.1. Spreker Wim Rombaut: 1 december 2015
De uitnodiging is afgelopen donderdag digitaal verstuurd en zal deze vrijdag meegegeven worden met de kinderen op papier. We hopen op een grote opkomst, het is zeker de moeite!

5.2. Open vergadering ouderparticipatie
Er werd heel wat heen en weer gediscussieerd over de inhoud en de aanpak van deze open vergadering. De uitnodiging, die nog eens aangepast werd, drukt nog steeds niet duidelijk genoeg uit waar we als ouders met deze avond naartoe willen. Er werd nog onvoldoende info meegedeeld, waardoor de leerkrachten nog met veel vragen blijven zitten. Zij willen graag een duidelijke begrenzing van wat wel of wat niet besproken kan worden op de open vergadering. Enkele methodes om de avond gestructureerd aan te pakken en voor te bereiden werden voorgesteld.

Doel van de avond:
In de open vergadering willen we iedereen samen brengen in kleine groepjes, leerkrachten en ouders door elkaar. Intentie: OC boeiender maken, onderwerpen uitspitten, peilen naar visie van de school over thema’s die klas overschrijdend zijn en niet gaan over lesinhouden of lesmethodes. Doel is niet om individuele problemen te berde te brengen. Talenten ontwikkelen, pesten, leerstoornissen en leervermogen en betrokkenheid, hoe omgaan met social media, … zijn voorbeelden van thema’s die zeker aan bod kunnen komen. Deze onderwerpen zouden moeten vastgelegd worden door ouders en leerkrachten samen. De open vergadering is een eenmalig gebeuren. Het zou fijn zijn mochten er zoveel mogelijk leerkrachten en ouders kunnen aansluiten.

Ideeën:
-          Thema’s vastleggen door een vragenlijst op te maken (Tim en Maarten): zo komen we te weten wat er allemaal leeft bij de ouders à deze thema’s kunnen dan besproken worden op de komende OC ’s, en kunnen meegenomen worden naar volgend schooljaar.
-          Methode de avond zelf (voorstel): ‘wereldcafé’: verschillende tafels met elk een thema, dan doorschuiven. Ouders en leerkrachten zitten door elkaar. Aan elke tafel zit een moderator, die het thema stuurt via vragen en bijstuurt wanneer nodig. Tim en Maarten bereiden deze vragen voor. Leerkrachten zouden deze vragen graag op voorhand weten. Dit wordt besproken met Tim.
-          Eerst een enquête naar alle ouders sturen om een aantal zaken te bevragen aan de volledige oudergroep.

Wanneer:
Het bestuur stelde een nieuwe (extra) datum voor: 14/12. Het werd niet haalbaar bevonden om tegen dan iedereen te informeren en ook de avond degelijk voor te bereiden. Het idee van een open vergadering moet bij velen nog wat rijpen. Voorstel: verschuiven naar het volgende vastgelegde OC: en ondertussen wordt er nog een vergadering met bestuur en leden die hieraan willen meewerken gepland.

To do:
-          Herwerkte uitnodiging en begeleidende brief doorsturen naar de leerkrachten, na goedkeuring ook naar alle ouders.
-          Overleg met Maarten en Tim wordt gepland iv.m. methode de avond zelf, enquête naar alle ouders.

5.3. Nieuwjaarsfuif / etentje: zaterdag 30 januari 2016
Gaat door in de tennisclub in Merelbeke.
Dresscode: Glitter and Glamour!  De uitnodiging volgt.

6.        Nieuws uit de werkgroepen

6.1. Feest
Werd hierboven besproken: eetfestijn.

6.2. Verkeer
Zal in januari van start gaan.

6.3. Schoolkrant
Het eerste schoolkrantje werd reeds meegegeven. De karikatuur kon je enkel zien in de digitale versie. Deze keer werd de opdracht in de klas gegeven, er werd niet afgesproken met de kinderen, alles werd doorgestuurd. De 2 verantwoordelijken (Sophie M en Veerle A) hebben dan alles gebundeld. Het volgende schoolkrantje (door het 5e lj) zal meegegeven worden voor de kerstvakantie. Sophie (beperkter), Wendy, Els en Veerle willen wel meewerken. De kinderen kunnen eventueel ook thuis al voorbereiden.
Vanuit ouders en leerkrachten mogen er altijd thema’s of concrete info doorgegeven worden voor de laatste pagina van de krant. Eventueel kunnen de tips naar coaching (vanuit de sprekersavond Wim Rombaut) ook op de achterkant.

7.        Besteding opbrengst eetfestijn

7.1. Bijdrage OC voor de Sint
Vorig jaar was dit 1150 euro, 50 euro per klas. Dit schooljaar zijn er 20 klasgroepen i.p.v. 23. In de kleuterklassen gaat de bijdrage meestal naar speelgoed. In het lager naar boeken, smart games, onderwerpen rond techniek, altijd aansluitend op wat er in de klas aangeboden wordt. Het bedrag zou opgetrokken mogen worden, het is anders echt uitkijken en soms in promo kopen. Andere scholen geven 75 à 100 euro. Er werd beslist om 75 euro geven voor de Sint. Meer kan ook, maar op deze manier zijn we zeker dat we dit bedrag ook volgend jaar kunnen schenken. Voor de leerkrachten is continuïteit belangrijk, zij kopen vaak al op voorhand materiaal aan.

7.2. Vraag van de school
Nieuwe sportinfrastructuur: meester Peter heeft opgelijst wat er noodzakelijk zou zijn om deze te verbeteren. Dit komt samen op een bedrag van rond de 3500 euro. De grootste kost zijn de basketbalborden die vast kunnen gezet worden en die ook duurzaam zijn. Er zou geopteerd worden om deze zelf te plaatsen. Er zit nu nog geen materiaal bij om buiten mee te spelen. Materiaal voor de speelkoffer is nodig. Els bekijkt dit verder met meester Peter. Dit zou zeker haalbaar moeten zijn met de opbrengst van het eetfestijn. Foto’s van het aangekochte materiaal kunnen op de website gezet worden.

De speeltoren op grote speelplaats begint af te takelen. We starten nu al een spaarpotje indien dit zal moeten vervangen worden, vermoedelijk binnen 3 jaar.

7.3. Rekening OC
Er zou minstens 2000 euro op de rekening moeten kunnen blijven staan om safe te zitten bij aanvang van activiteiten (werkbedrag). Op die manier kunnen waarborgen gegarandeerd betaald worden. Dat zal dit jaar met de inkomsten van het eetfestijn dus geen probleem zijn.

8.        Info van de school

-          Dossier toiletten lager, na overleg met de architect: er wordt gewerkt met gerecupereerd regenwater. De regenput kan niet op de speelplaats, wel onder de carport, in de buurt van de toiletten. Zo kunnen de kranen er makkelijker aan. De goedkeuring wordt verwacht tegen de grote vakantie 2016.
-          Wijnverkoop loopt bijzonder goed, primeur is het aanbod van rosé. De opbrengst gaat naar de sneeuwklassen. De school dankt de ouders om dit elk jaar te willen steunen.
-          4A:  meester Luc zal 3 weken afwezig zijn omwille van een operatie (mogelijks nog langer) en wordt vervangen door juf Laura. Desbetreffende ouders werden geïnformeerd en zullen ook verder op de hoogte gehouden worden.

9.        Vragen aan de school

-        Bijdrage OC voor schoolfeest (27 februari): Op 30/11 is er een vergadering met de leerkrachten, daarna zal er zeker info doorgespeeld worden. Het zal gaan over kunst. Er werd een instantie ingehuurd die kunstwerken levert en dan met de kinderen aan de slag gaat. De ene klas kan iets visueel maken, de andere iets in 3D, toneel, … Voorlopig is het nog onduidelijk wie wat zal doen. Zodra dit geweten is, wordt dit doorgegeven en kan de taak van helpende ouders ook besproken worden.
-        De gelamineerde kalenderversie zal digitaal doorgestuurd worden. Er staat ook een kalender op de site van de school, gelijklopend aan de gele kalender die op papier aan de kinderen meegegeven wordt.

10.              Varia

Wat met sociale media voor OC… hoe bereiken we ouders beter?
Dit wordt volgende vergadering verder besproken.

Volgende vergadering OC 02/02/2015




Reacties