Het oudercomité van het Paus Johannes College te Merelbeke organiseert voor de 4de keer het fietsexamen


Voor de 4de keer organiseert de werkgroep ‘verkeer’ van het oudercomité een fietsexamen in samenwerking met de school en de politie van gemeente Merelbeke.
Jaarlijks worden de zesdeklassers voorbereid in de klas met een pakket verkeersreglementering zoals voorzien in het leerplan. Het oudercomité heeft hierop aanvullend een “5-sterren-fietsexamen” doorheen het centrum van de gemeente Merelbeke uitgewerkt waarvoor de leerlingen verplicht het parcours via een 5-stappenplan samen met hun ouders moeten inoefenen. Dit is echt nodig om de fietsvaardigheden in het verkeer in te oefenen want het parcours te Merelbeke mag gezien worden als een moeilijk parcours met druk verkeer, met een rondpunt, verkeerslichten, oversteken aan Hundelgemse- , Gaverse- en Lembergse steenweg, een deel met en een deel zonder fietspad. Het parcours draait bovendien tegen de wijzers van het uurwerk in zodat de fietsers in veel gevallen naar links moeten afslaan.

Tijdens het fietsexamen dat traditioneel eind juni doorgaat na de eindexamens op school, worden de leerlingen tijdens hun praktijktest door een 15-tal ouders op vrijwillige basis lang het parcours beoordeeld. Kort daarna krijgen de leerlingen feedback in de klas over hun prestatie.

Deze actie past volledig in de eindtermen van de zesde klas.

Ouders waarvan hun kind in september doorstroomt naar het eerst jaar secundair voelen zich gesteund wanneer blijkt dat hun kind de verkeersregels onder de knie heeft en het ook in praktijk kan brengen. De leerlingen zelf krijgen de bevestiging dat ze vanaf nu ook langere afstanden alleen kunnen afleggen en in vele gevallen zien we hen de volgende jaren met de fiets naar de middelbare school rijden.

Als kers op de taart krijgen de leerlingen een fietsdiploma bij de rapportuitreiking en tot op heden slaagden alle deelnemers van de voorbije 5 jaar in deze fietstest. Het oudercomité terecht fier op deze prachtige activiteit.

Reacties